KLAUSIMAS: „DŽIOVINTI VAISIAI“  

Įvairūs šaltiniai prieštaringai atsiliepia apie džiovintus vaisius: vienur tvirtinama, kad juose nėra jokių naudingų medžiagų, o kitur rašo, kad nepaisant didelio cukraus kiekio, džiovintuose vaisiuose yra išlikę ir daug vitaminų bei mikroelementų. Naudingi džiovinti vaisiai ar ne? Jovita, 30 m. 

——————

ATSAKYMAS:

Laba diena Jovita, iš tiesų teisūs ir vieni ir kiti. Mat džiovinti vaisiai būna skirtingi. Juos galima skirti į 2 kategorijas:

a) natūraliai džiovinti vaisiai, jie gali būti su konservantais arba be jų, tačiau tai yra tikri vaisiai, dažniausiai tai yra slyvos, razinos, datulės, abrikosai, figos, spanguolės, obuoliai, kokosai ir pan.

b) vaisiai kurie vadinami džiovintais, tačiau iš tiesų yra ne džiovinti, o virti cukraus arba fruktozės-gliukozės sirupe, tokie „vaisiai“ dažniausiai yra „džiovinti“ ananasai, mangai, papajos, bananų traškučiai, jie yra ne ką vertingesni nei saldainiai.

Todėl rinkitės vaisius, kurie džiovinti natūraliai, jie yra puikus saldumynų pakaitalas, nes turi naudingų medžiagų ir dėl saldumo, jų dažniausiai suvalgysite mažiau nei tradicinių saldumynų tokių kaip šokoladas ar sausainiai. Pirkdami džiovintus vaisius atkreipkite dėmesį į etiketę, jei sudėtyje rasite cukrus arba gliukozės-fruktozės sirupo, žinokite, kad tai jau iš esmės saldainiai, o ne vaisiai. Jei yra galimybė, rinkitės ekologiškus džiovintus vaisius. Tačiau esu tikras, kad neekologiškas džiovintas vaisius, visada bus geriau už ekologiškiausią saldainį.

Visada džiovintus vaisius gerai išplaukite ir nuplikykite verdančiu vandeniu prieš valgydami.