KLAUSIMAS: „EGZOTIŠKI VAISIAI“
Teko girdėti gandus, kad iš Pietų atvežami egzotiški vaisiai nėra pritaikyti mūsų platumos žmonių organizmams, o tiksliau – žmonės nepasisavina tuose vaisiuose esančių vitaminų ir mikroelementų. Ar tai tiesa? Paulė, 19 m.
——————
ATSAKYMAS:
Laba diena Paule, iš ties visuomenėje populiari nuomonė, kad geriausia valgyti vietoje užaugintus produktus nes tokie geriausiai įsisavinami. Mokslo požiūris šiuo atveju paprastesnis, svarbu ne iš kokios šalies ar vietovės gaunate vitaminus ar mineralus, svarbu pakankamas jų kiekis ir pačio maisto kokybė. T.y. mūsų organizmui nėra skirtumo ar jam reikalingas vitaminas C gaunamas iš lietuviško svarainio ar turkiškos citrinos.
Tačiau yra keli bet…
Dažnai vaisiai pas mus atkeliaujantys iš užjūrio nėra geriausios kokybės, jie gauna nemažai trąšų ir pesticidų, skinami žali (kad gabenami nesugestų), ilgai transportuojami ir nokinami Lietuvoje etileno dujų pagalba. Todėl daugeliu atveju jų mitybinė vertė būna prastesnė nei Lietuvoje užaugintų vaisių. Tad kol yra galimybė, ypač vasaros ir rudens sezono metu, geriausia valgyti vietinius vaisius ir daržoves. Kai jų nėra, nepakenks ir užsienietiškas apelsinas ar bananas. Beje jūsų sveikatai tikrai bus geriau užjūrio bananas, apelsinas, datulė ar kitoks egzotiškas vaisius, nei Lietuviškas saldainis.