KLAUSIMAS: „VITAMINAS B12“ 

Ar augalinės kilmės vitaminas B12 gali kompensuoti gyvulinės kilmės vitaminą B12? Žilvinas, 26 m.

——————

ATSAKYMAS:

Tai daugeliui vegetarų ir žaliavalgių aktualus klausimas. Šiuo metu manoma, kad vitaminą B12 (kobalaminą) reikalingoje mums formoje gamina tik bakterijos.

Pavyzdžiui karvės B12 vitaminą gauna ne iš augalų, o jį gamina karvės žarnyne esančios simbiotinės bakterijos. Mūsų storajame žarnyne esančios bakterijos taip pat gamina B12 vitaminą, tačiau yra daug diskusijų dėl jo gamybos apimčių ir organizmo galimybių pasisavinti šį vitaminą per storają žarną.

Taip pat manoma, kad kai kuriuose augaluose (ypač dumbliuose tokiose kaip chlorela) yra junginių chemiškai tapačių bakterinės kilmės vitaminui B12, tačiau man nepavyko rasti jokių rimtesnių tyrimų atliktų su žmonėmis ar gyvūnais, kurie patvirtintų šių junginių efektyvumą.

Kadangi žmogaus organizmas gali sukaupti B12 vitamino atsargų 3 – 5 metams, jo deficito galime ilgai nepastebėti, net esant nepilnavertei mitybai.

Atsižvelgiant į vitamino B12 svarbą mūsų organizmui (jo trūkumas gali sukelti negrįžtamus nervų sistemos pažeidimus), rekomenduočiau neeksperimentuoti su savo sveikata ir jei esate griežtas veganas ar žaliavalgis, tiesiog vartoti B12 vitamino papildus. Jie yra pakankamai pigūs, be žinomų šalutinių poveikių vartojant rekomenduojamas dozes.

Taip pat  galima pasidaryti kraujo tyrimą siekiant nustatyti B12 vitamino kiekį organizme. Pasikartosiu, geriau šiuo klausimu būti atsargiam ir B12 su papildais gauti daugiau, nei rizikuoti potencialiu deficitu.