KLAUSIMAS: „UŽKANDŽIAVIMAS“  

Man dienos metu dažnai kyla noras ko nors užkasti. Tada parduotuvėje pasigriebiu kokį šokoladuką ar sausainių pakelį. Tačiau skaičiau, kad tai nėra sveika, nes staiga šokteli cukraus kiekis kraujyje. Skaičiau, kad neva sveikesnė alternatyva būtų vadinamieji javainių batonėliai… Tačiau, juk jie irgi labai saldūs… Apskritai, ką galėtumėte patarti rinktis kaip sveikus užkandžius? Gal greitai ir sveikai maitintis tiesiog neįmanoma? Justas, 30 m.

——————

ATSAKYMAS:

Noras užkąsti dienos metu yra normalus dalykas, ypač jei tarpai tarp valgymų būna didesni. Tačiau, jei norite kontroliuoti savo svorį ir neprikaupti riebalų, užkandžiauti saldumynais, šokoladukais, sausainiais tikrai nerekomenduoju, tai pats prasčiausias užkandis kokį tik galima duoti organizmui.

Javainių batonėliai ar kiti „sveiki“ saldūs užkandžiai dėl pridėto cukraus ar gliukozės-fruktozės sirupo daugeliu atveju taip pat yra prastas pasirinkimas.

Pats geriausias užkandis yra daržovės, iš anksto pasirūpinkite nuskustų, papjaustytų morkų, ridikėlių, kalafijorų, kaliaropės, agurkų (rauginti puikiai tinka :), pomidorų ir t.t. Tam idealiai tinka nedidelės plastikinė dėžutė maistui. Jei norisi kažko saldesnio tinka natūralūs vaisiai, bananas, obuolys, apelsinas, kriaušė (juos taip pat galima iš anksto pasiruošti į hermetišką dėžutę).

Tiems, kas nori kontroliuoti svorį, tačiau nori kažko sotesnio, galima užkandžiauti baltyminiais produktais, t.y. tofu sūris, mėsos, sūrio, žuvies gabaliukas, varškė, kiaušinis. Šie produktai panašiai kaloringi kaip ir angliavandeniai, bet suteikia kur kas ilgesnį sotumo jausmą ir mažiau skatina riebalų gamybą.

Dirbant sunkų fizinį darbą ir esant padidėjusiam energijos poreikiui, galima užkandžiauti pilno grūdo duonos gaminiais, idealus pavyzdys šiuo atveju būtų „Rugelio“ ar panašaus tipo duona. Puikiai tinka riešutai, tiesa juos valgyti irgi reikia saikingai, nes riešutai yra labai kaloringi.

Tad užkandžiaukite į sveikatą, tik užkandžius rinkitės protingai, pasiplanuokite ir pasiruoškite iš anksto.